Hva går prosjektet ut på?
- Visste du at norsk økonomi kun er 2,4 % sirkulær? Dette betyr at nesten ingen av materialene vi forbruker går tilbake i kretsløpet. Dette er ikke bærekraftig og vi må endre kurs.
- I dette Smart Molde-prosjektet skal se på hvordan vi kan legge til rette for økt sirkularitet i utvalgte verdikjeder.
- Første verdikjede som skal analyseres er mat. I første omgang skal vi se på hvordan man på en smart måte kan måle avfallsmengden på institusjoner og hvilke effekter slike målinger vil kunne ha på økt oppnåelse av såkalte lukkede sløyfer.
- Vil du lære mer om hva sirkulær økonomi egentlig er? Sjekk ut filmen og lenkene i bunnen av denne siden.
FNs bærekraftsmål 9, 12 og 17
Planen fremover
Vi har begynt med innsiktsarbeid knyttet til verdikjeden for mat, og henter erfaringer rundt hvordan avfallshåndtering kan foregå på en hensiktsmessig måte for både bruker og leverandør. Vi ser for oss å måle avfallsmengde på 10 - 15 institusjoner/organisasjoner i en gitt periode før det innføres relevante tiltak for reduksjon.
Mulige aktiviteter fremover er:
- Etablere gode samarbeid gjennom pilot på avfallshåndtering
- Utforske effektene av avfallshåndtering
- Innbyggeraktiviteter for reduksjon av matsvinn
- Reduksjon av matsvinn i kommunens drift
- Utnytte mulighetene i eksisterende Smart Molde prosjekter
- Kompetanseheving i Moldesamfunnet
- Utfordre og teste etablerte strukturer for eksempel gjennom pilot på nedgravd løsning/avfallshub i byggefelt
- Studentoppgave som ser på logistikk rundt nye strukturer
Gjennomførte aktiviteter
MatVinn-familier
I perioden oktober - november 2021 ble prosjektet «MatVinn-familier i Molde» gjennomført. Dette var et prosjekt i regi av Framtiden i våre hender i samarbeid med Molde kommune, Smart Molde og RIR (Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap). Prosjektet bygger på Framtiden i våre henders konsept MatVinn.
Her skulle 27 familier i Molde og romsdalsregionen teste ut en periode med minst mulig matkasting. Det skulle utforskes hvor mye av maten som havnet i søpla - og hvorfor. Familiene som ble med på utfordringen ble fulgt opp av en veileder, som la til rette for lav terskel for å delta, selv i en travel hverdag.
Her ser du hvordan det gikk med familiene
Her finner du mer informasjon om prosjektet:
MatVinn i sykehjem
I perioden september - desember 2022 ble prosjektet «MatVinn sykehjem i Molde» gjennomført i regi av Framtiden i våre hender i samarbeid med Molde kommune.
Tre av sykehjemmene i Molde kommune; Bergmo, Glomstua og Kirkebakken, deltok i dette prosjektet som totalt varte i tolv uker. I de første ukene jobbet sykehjemmene som vanlig, samtidig som de veide all maten de kastet. Resultatene fra denne første veieperioden ble så brukt til å kartlegge og reflektere rundt årsakene til matsvinnet. Det ble kartlagt hva som ble kastet, når det ble kastet, og hvorfor.
De påfølgende åtte ukene hadde sykehjemmene fokus på å prøve nye vaner, og kaste minst mulig mat. I de siste to ukene av prosjektet skulle sykehjemmene fortsette de nye vanene og på nytt veie maten de kastet for å se om de nye vanene hadde ført til reduksjon av matsvinn.
Samlet endte de tre sykehjemmene med 30 % reduksjon i matsvinn.
Les mer om prosjektet «MatVinn sykehjem i Molde»
MatVinn i barnehager
I 2023 skal det gjennomføres et tilsvarende prosjekt i barnehager i Molde kommune.
September - desember 2022
MatVinn i sykehjem
I perioden september - desember 2022 ble prosjektet «MatVinn sykehjem i Molde» gjennomført.
Tre av sykehjemmene i Molde kommune; Bergmo, Glomstua og Kirkebakken, deltok i dette prosjektet som totalt varte i tolv uker.
Samlet endte de tre sykehjemmene med 30 % reduksjon i matsvinn.
Les mer om prosjektet «MatVinn sykehjem i Molde»
Fra matsvinn til MatVinn
Se hvor mye en familie klarte å redusere matsvinnet sitt gjennom prosjektet MatVinn, og få gode tips til hvordan du kan unngå å kaste mat.
historier.molde.kommune.no/matvinn
Oktober 2021
Samling for deltakerfamiliene i MatVinn
25. oktober var det samling for deltakerfamiliene i MatVinn-prosjektet. Her fikk familiene mange gode tips til hvordan de kan redusere matsvinnet, og de kunne dele sine egne erfaringer.
Oktober - november 2021
MatVinn
I perioden oktober - november ble prosjektet «MatVinn-familier i Molde» gjennomført. Dette var et prosjekt i regi av Framtiden i våre hender i samarbeid med Molde kommune, Smart Molde og RIR (Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap). Prosjektet bygger på Framtiden i våre henders konsept MatVinn.
Her skulle 27 familier i Molde og romsdalsregionen teste ut en periode med minst mulig matkasting. Det skulle utforskes hvor mye av maten som havner i søpla – og hvorfor. Familiene som ble med på utfordringen ble fulgt opp av en veileder, som la til rette for lav terskel for å delta, selv i en travel hverdag.
Her finner du mer informasjon om prosjektet:
Hva er sirkulær økonomi?
Relevante artikler og dokumenter
Ny rapport viser at norsk økonomi kun er 2,4 prosent sirkulær - Forbrukerrådet
Hva er sirkulærøkonomi - KS
Lurer du på hvor mye mat du kaster? - Romsdals Budstikke
Klarer din familie å kaste mindre mat - RIR
Meldte seg på matsvinn-prosjekt - Romsdals Budstikke
Reduserte matsvinnet med 30 prosent - Romsdals Budstikke