Hva går prosjektet ut på?
- Smart hjelpemiddelforvaltning skal utvikle og effektivisere tjenesten til alle innbyggere.
- Sørge for et godt etablert lagersystem med digitale løsninger for system og samhandling.
- Skape en fysisk møteplass hvor hjelpemidler kan prøves ut, vurderes og tilpasses i samråd mellom innbygger, fagpersoner og andre involverte.
- Digital plattform hvor produkter og hjelpemidler presenteres.
- Møteplassen bør legge til rette for undervisning, informasjon, veiledning, samhandling og fungere som en kompetansearena for hjelpemidler.
FNs bærekraftsmål 3, 11 og 17
Hvorfor satser vi på prosjektet?
Molde kommune skal sørge for formidling av nødvendige hjelpemidler og tilrettelegge miljøet rundt den enkelte innbygger. Hjelpemiddelforvaltningen i kommunen har ansvar for korttidslager av hjelpemidler til innbyggere med midlertidige behov, samt tjenester tilknyttet hjelpemidler ved varig behov. Molde kommune har per i dag ca. 3500 brukere med hjelpemidler på varig utlån.
Hjelpemiddelforvaltningen skal flytte ut av sine lokaler ved Råkhaugen omsorgssenter. For å kunne ivareta kommunens ansvar for hjelpemidler, er det en unik mulighet til å samhandle om fremtidsrettede, helhetlige og effektive løsninger for at innbyggerne skal mestre egen hverdag.
Vi innehar alle et ansvar for å ta vare på egen helse. Med fremtidens hjelpemiddelforvaltning ønsker en å være tilgjengelig med informasjon og veiledning før tjenestebehovet oppstår.
Har du en idé eller innspill til Smart Molde?
Hvordan sikre et vellykket prosjekt?
Vi ønsker å sikre en tidlig involvering av samarbeidspartnere, og at brukere/innbyggere, næringsliv, akademia og offentlige instanser deltar på lik linje i planleggingen og utviklingen.
Hvem er med i prosjektet?
Molde kommune, ROR-IKT, Høgskolen i Molde, ALV (Arena for Læring om Velferdsteknologi), lag og organisasjoner, råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne (NFU), NAV hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal, Eldrerådet, Astero, Helseinnovasjonssenteret med flere.
Gjennomførte aktiviteter og planen fremover
Smart hjelpemiddelforvaltning
November 2019
Workshop
Første workshop ble gjennomført høsten 2019, hvor det kom frem flere nyttige innspill og ideer. Molde kommune og Smart Molde inviterte akademia, innbyggere, næringsliv, kommuner og NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal til heldags workshop hos ProtoMore for å løse fremtidens problemer innen hjelpemiddelforvaltning til det beste for innbyggeren.
Workshop ProtoMore
19.11.2019
Oktober 2020
Oppstart prosjektgruppe
Prosjektgruppen hadde oppstart oktober 2020.
November og desember 2020
Forankring i ledergrupper
I november og desember 2020 ble det gjennomført forankring i kommunens ulike ledergrupper, i tillegg til at det ble gjennomført flere workshop for samarbeidende tjenester til hjelpemiddelforvaltningen.
Januar 2021
Etablering av arbeidsgrupper
Etablering av 9 ulike arbeidsgrupper som er drivkraften i prosjektet. Fokuset nå er arbeidet i gruppen som jobber med fysisk utforming, innhold og mobilitet samt gruppen som jobber med logistikk. Arbeidsgruppen for organisering av hjelpemiddeltjenesten igangsettes i løpet av januar.
April 2021
Oppstart i flere arbeidsgrupper
I april har det vært oppstart i arbeidsgruppe for helse-og mestringsteknologi, kompetanseHub og visningsarena. Her er det engasjert eksterne samarbeidspartnere i Molde, Ålesund og Kristiansund - bl.a. gjennom Astero, ALV Møre og Romsdal, Atea og Helseinnovasjonssenteret.
Webinar Smart hjelpemiddelforvaltning
19. mai kl. 11:30 - 12:30 ble det arrangert et åpent webinar om Smart hjelpemiddelforvaltning.
Her kan du se opptak av webinaret
19.05.2021 11.30
Høsten 2021
Brukerundersøkelse
Høgskolen i Molde er engasjert i utvikling av brukerundersøkelse for en ståstedsanalyse på hjelpemiddelforvaltning i kommunen. Brukerundersøkelsen skal være gjennomført og analysert høsten 2021.
1 000 hjemmeboende hjelpemiddelbrukere i Molde kommune har nå fått tilsendt et brev med invitasjon om å delta i en stor brukerundersøkelse, som omhandler deres erfaringer med dagens tjenester.
Les mer om brukerundersøkelsen her
Ber flere svare på hjelpemiddelundersøkelse i Molde - Panorama
Desember 2021
Ombruk av møbler og inventar
Smart Hjelpemiddelforvaltning har inngått samarbeid med Kontorvarehuset for å kartlegge og finne gode løsninger for ombruk av møbler og inventar til de nye lokalene.
November 2021 - januar 2022
Konkurranse for ombygging
Konkurranse for ombygging av Nøisomhedsvegen 34 D til nye hjelpemiddelforvaltningen ble utlyst 29.11.21 på Mercell. Dersom det er spørsmål fra leverandører i konkurransen skal konkurransegjennomføringsverktøyet i Mercell benyttes. Svarfrist er satt til 24.01.22.
Lenke til konkurransen
Januar 2022
Navnekonkurranse
Det blir gjennomført en navnekonkurranse for å få inn gode forslag på hva samlingspunktet for den nye hjelpemiddelforvaltningen skal hete.
Januar - februar 2022
Brukerundersøkelsen
Brukerundersøkelsen "Brukers erfaringer med hjelpemidler", gjennomført av Høgskolen i Molde, presenteres for hovedutvalg for helse- og omsorg 14. februar 2022. Eldrerådet får presentert resultatene av undersøkelsen 20. januar, og Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne får presentasjonen 10. februar.
Rapport Brukerundersøkelse (PDF, 2 MB)
Mars 2022
Vedtak om økt ramme
Molde kommunestyre behandlet 17.03.2022 saken om behov for økt ramme etter anbudskonkurranse for nye lokaler til Hjelpemiddelforvaltningen (sak PS-15/22). Saken ble enstemmig vedtatt.
- Molde kommunestyre godkjenner at totalrammen til prosjekt Nye lokaler for hjelpemiddelforvaltningen øker med 12 mill. kroner, fra 34,5 mill. kroner til 46,5 mill. kroner.
April 2022
Workshop arbeidsprosesser
6. april ble det gjennomført en workshop i prosjektet Smart hjelpemiddelforvaltning, hvor arbeidsprosessene knyttet til et hjelpemiddels livsløp ble gjennomgått ved hjelp av et prosesskart.
Mange av prosessene i hjelpemiddelforvaltningen fremtrer i dag som kompliserte og sammensatte, til og med i enkle saker. Innspillene som kom inn ble kategorisert etter hva som fungerer bra med dagens løsninger, hva som fungerer mindre bra, og forslag til forbedringer.
- Innspillene som har kommet inn vil være med på å forme det videre arbeidet vårt, både med tanke på å bekrefte allerede oppstartede tiltak, og avdekke om det er noe vi så langt ikke har tenkt på, sier prosjektleder i Smart hjelpemiddelforvaltning, Hege Anmarkrud.
Mai 2022
RFI
Hjelpemiddelforvaltningen i Molde kommune har publisert en RFI med invitasjon til å vise frem produkter for vurdering til innlemmelse i visningsmiljøet i nye lokaler for Hjelpemiddelforvaltningen i Molde kommune.
RFI - Invitasjon til å vise frem produkter for vurdering til innlemmelse i visningsmiløet i nye lokaler for Hjelpemiddelforvaltningen i Molde kommune - Mercell
Kommunen skal ikke selv anskaffe hjelpemidler i denne prosessen, men skape et visningsmiljø.
Målet med et visningsmiljø er å kunne øke kompetanse, innsikt og forståelse for prosesser knyttet til hjelpemidler og helse- og mestringsteknologi. I visningsmiljøet skal Molde kommune vise frem produkter som innbyggere i kommunen kan kjøpe selv, produkter innbyggerne kan låne/ leie av kommunen eller produkter innbyggere kan få stønad til på varig behov fra NAV Hjelpemiddelsentral. Produkter som skal anskaffes til visningsmiljøet, vil være alt fra større produkter som tilpasset toalett, til Helse- og mestringsteknologi, til enkle hjelpemidler som tilpasset bestikk o.l. For noen produkter vil det være flere kommersielle leverandører.
Svarfrist: 02.06.22
Mai 2022
Nettsider
Mer informasjon på nettsidene til Molde kommune om helse- og mestringsteknologi og hjelpemidler.
Helse- og mestringsteknologi
Juni 2022
Åpen workshop om Smart hjelpemiddelforvaltning
Mandag 13. juni kl. 18.00–20.00 blir det arrangert en åpen workshop i Molde rådhus om den nye helse- og mestringsarenaen.
Her vil du få høre om status i prosjektet Smart hjelpemiddelforvaltning, og hva Molde kommune ønsker å få til. Etter presentasjonen får du muligheten til å komme med dine innspill i en workshop.
Les mer om åpen workshop
13.06.2022 18.00
Sommeren 2022
Digitalt lagersystem
Det jobbes videre med anskaffelse av lagersystem. Grunnet det innovative aspektet med smidige integrasjoner vil det måtte brukes mer tid enn tidligere forventet. Det er et håp om at lagersystemet skal være på plass innen sommeren 2022.
Våren 2023
Åpning
Det er målsetting om åpning av ny hjelpemiddelforvaltning i løpet av våren 2023.
Første workshop ble gjennomført høsten 2019, hvor det kom frem flere nyttige innspill og ideer.
Prosjektgruppen hadde oppstart oktober 2020.
I november og desember 2020 ble det gjennomført forankring i kommunens ulike ledergrupper, og gjennomført flere workshop for samarbeidende tjenester til hjelpemiddelforvaltningen.
Høgskolen i Molde ble engasjert i utvikling av brukerundersøkelse for en ståstedsanalyse på hjelpemiddelforvaltningen i kommunen.
I januar 2021 ble det etablert ni ulike arbeidsgrupper som er drivkraften i prosjektet. Fokus først var arbeid i gruppen som jobber med fysisk utforming, innhold og mobilitet samt gruppen som jobber med logistikk. Arbeidsgruppen for organisering av hjelpemiddeltjenesten ble igangsatt i løpet av januar.
I april 2021 var det oppstart i arbeidsgruppe for helse- og mestringsteknologi, kompetanseHub og visningsarena. Her er det engasjert eksterne samarbeidspartnere i Molde, Ålesund og Kristiansund - bl.a. gjennom Astero, ALV Møre og Romsdal, Atea og Helseinnovasjonssenteret.
Molde kommune har kjøpt Nøisomhedsvegen 34D (tidligere Kiwi Bergmo), som nå skal bygges om til ny hjelpemiddelforvaltning. Molde eiendom KF er byggherre, og har engasjert HR Prosjekt som prosjektleder for ombyggingen.
Det er i mars og april jobbet med å re-etablere et godt fungerende eksternt hjelpemiddellager på Midsund. Lageret der er nå ryddet og skal fylles med tilstrekkelig av nødvendige hjelpemidler for å gi innbyggere i området rundt Midsund gode tjenester innen hjelpemidler. Det jobbes videre med tiltak rettet mot organisering av tjenesten med tanke på drift.
Se tidslinje lenger oppe for en mer detaljert oversikt over arbeidet som pågår.
Relevante artikler, dokumenter og lover
En mer effektiv og fremtidsrettet hjelpemiddelformidling – for økt deltakelse og mestring (PDF, 2 MB)
Lov om kommunale helse og omsorgstjenester
Forskrift om hjelpemiddelsentralenes virksomhet og ansvar
Rapport Brukerundersøkelse (PDF, 2 MB)