Nå kan du sjekke på forhånd om sykkelveien er glatt!

Nå kan du sjekke på forhånd om sykkelveien er glatt!

På nettsiden Føre Var kan du nå gå inn og sjekke hvor kaldt det er på to utvalgte steder i Molde, og få en indikasjon på om det kan være glatt der. 

Føre var 

I forrige uke ble det montert og utplassert to såkalte føre var-sensorer i Molde, én i Moldelivegen og én i Julsundvegen. 

Disse sensorene samler inn og gir oppdatert informasjon om lufttemperatur, bakketemperatur, duggpunkt og luftfuktighet, i tillegg til å gi en indikasjon på om det kan være glatt eller ikke på disse stedene. Denne informasjonen vil være åpent til bruk for innbyggerne og kommunen. 

Nå er disse to sensorene i Molde tilgjengelig på nettsiden forevar.tectal.no, og du kan selv klikke deg inn og sjekke om det er glatt før du sykler til jobb, skole eller en fritidsaktivitet. 

Føre Var-løsningen har allerede vært i bruk en liten stund på et fåtall andre steder i Norge. I Stavanger er det plassert ut seks slike sensorer, i Bjørnafjorden er det én, og i Porsgrunn, Bodø og Trondheim har de plassert ut to sensorer som i Molde. 

Spennende samarbeid 

Testing av ulike typer sensorer er en del av prosjektet Smart data hvor Molde kommune blant annet samarbeider med selskapene Altibox, Istad Fiber og InfoTiles. 

Sammen med lokale partnere bygger Altibox et landsdekkende sensornettverk for å samle inn og sende informasjon, og i Molde er dette gjort i samarbeid med Istad Fiber. InfoTiles er selskapet som leverer en egenutviklet løsning som gjør det mulig å dele dataene på tvers av sensorer og systemer. 

- Føre var-sensorene er bare en av de mange ulike typer sensorer vi skal teste ut, sier prosjektleder i Smart data, Jørgen Gravdehaug Stensby. 

Det skal også testes ut vannsensorer, mobilitetssensorer og sensorer for måling av innendørs luftkvalitet. 

- Planen nå først er å teste ut i liten skala. Derfor ser vi på helt konkrete bruksområder for å kunne bekrefte at dette faktisk fungerer, forklarer Stensby. 

Det er planlagt at det i løpet av våren 2022 skal gjennomføres piloter hvor alle disse sensortypene skal testes. 

- Gå inn på nettsiden forevar.tectal.no og sjekk ut den spennende løsningen Føre Var, oppfordrer innovasjons- og endringsguide i Molde kommune, Mette Holand. 

Les mer om prosjektet Smart data 

 

En mann står i en stige ved en trafikkert vei og monterer en sensor på en lyktestolpe. Foto.  - Klikk for stort bildeLars Kristian Flor fra Istad Fiber monterer føre var-sensor i Moldelivegen