Smart data
Data er en viktig driver for bærekraftig samfunnsutvikling og innovasjon, men for å utnytte potensialet må data tilgjengeliggjøres og brukes på andre måter enn hva som er normen i dag. Men hva er egentligen datadreven innovasjon og hvorfor er det viktig i arbeidet med bærekraft? Hva kan næringslivet og andre aktører ha for rolle i denne utvikling? I webinaret løftet vi vår tilnærming til prosjektet Smart data, åpnete opp for diskusjon og håper videre på mange gode innspill.
Her kan du se opptak av webinaret
Det å legge til rette for en datadreven utvikling er en del av satsingen Smart Molde. I webinaret presenterte Rita Nerland, rådgiver for bærekraft og teknologi i Molde kommune, og Thormod Spilling, leder for tjenesteutvikling i ROR IKT, hvordan vi ønsker å arbeide med dette oppimot bærekraftsmålene og hvilke tekniske løsninger og drivere som bør ligge til grunn. Videre presenterte Nils Ingar Drøpping, rådgiver i Molde kommune, og Andreas Amundsen, koordinator for Digital Tvilling i Ålesund kommune, eksempler på verdiskaping av og med data. Sindre Gundersen, utviklingssjef i Angvik Utvikling, løfte hvorfor næringslivet burde ta en rolle inn i prosjektet, og Celine Berggreen-Clausen, seniorrådgiver i Smart Innovation Norway, presenterte hva som vil skje videre i prosjektet.
Åpen diskusjon og innspill
Webinaret ble avsluttet med en åpen diskusjon med mange innspill fra deltakerne. Blant annet diskuterte vi:
«Hvordan kan data bli offentliggjort og oppdatert i sanntid på en måte som kommer befolkningen til gode?» Eks: et nettsted eller annen løsning som viser hvor mange parkeringsplasser som er ledige. Eller at biler gir instrukser til å parkere ved den parkeringsplassen nærmest anlegget du skal fram til, som har kapasitet til flere biler.
Det er nettopp dette vi ønsker å få til gjennom å offentliggjøre data, også i sanntid. Vi ønsker altså ikke å bare la dataene ligge publisert i en plattform, men å være proaktive og involvere de aktørene som kan og vil lage gode tjenester av dataene. Det er blant annet et av formålene med å arrangere slike webinarer, for å informere, få inn synspunkter på prioriterte datakilder og avdekke eventuelle vanskeligheter med å bruke dataene.
«Tilgjengelige og anvendelige data er fremtiden for alle sektorer, men det betyr også mer "støy" å behandle og analysere. Hvordan få silt ut data som gir relevant informasjon, og dermed gode beslutninger?»
Det kan hende at det vi anser å være støy er veldig verdifull for noen andre. Det er derfor ikke alltid opp til oss å avgjøre, men heller å få publisert dataene og ta imot innspill på forbedringer. Når det gjelder å øke kvaliteten på data så er det nok behov for en form for kompetanseheving og fremfor alt det å ta seg tiden til å rydde opp. Det er nok en stor bedriftsmulighet for de som finner løsninger som kan gjøre det enklere å rydde i data.
«Ville det være behov for en form for guideline for bruk av dashboards slik at det blir en viss standard på bruk, analyse og formidling av data? Dette for å sikre fortsatt troverdighet og unngå at disse formidlingsformene brukes feilaktig».
Det er helt riktig, og som offentlig organisasjon er den avveiningen svært viktig. Vi må balansere dette med å komme i gang raskt, teste og lære underveis, samtidig som vi må sikre at datahåndteringen skjer ryddig og nøyaktig i samsvar med gjeldende regelverk og rutiner. Dette gjelder både når vi tilgjengeliggjør og når vi begynner å fatte beslutninger på databaserte grunnlag.
Oppsummering
Dette var det første i en rekke webinarer vi ønsker å arrangere innenfor Smart data-prosjektet. Innspill og deltagelse fra både næringsliv, akademia, innbyggere og andre offentlige organisasjoner er svært verdifullt for å sikre riktige prioriteringer og skape synergier på tvers. Vi oppfordrer derfor alle som har en interesse for tematikken å ta kontakt eller å følge med våre siste nyheter og på Facebook hvor vi inviterer til webinarer og workshops.